وقتی پروبیوتیک ها تنها برای یک شرکت 40 میلیون دلار ارزآوری دارند ، شرکت های دانش بنیان اسیر در هزارتوی واردات!

به گزارش وبلاگ نیک دل، شرکت های دانش بنیان ایرانی در میان حجمی از چالش و مشکل توانسته اند محصولاتی تولید کنند که با نمونه خارجی رقابت می کند.

وقتی پروبیوتیک ها تنها برای یک شرکت 40 میلیون دلار ارزآوری دارند ، شرکت های دانش بنیان اسیر در هزارتوی واردات!

گروه فناوری وبلاگ نیک دل؛ حمیده آقاجانی - جهان رو به پیشرفت بوده و هر روز اصطلاحات جدیدی به گوشتان می رسد که ممکن است با کاربرد های برخی از آن آشنا باشید، اما محصولات زیستی برای بیشتر ساکنین جهان به صورت علمی ناآشنا است. میدانیم ویروس چیست و حتما با خود بیماری به همراه دارد یا برخی باکتری ها مشکلاتی را برایمان ایجاد می کنند، اما برخی از باکتری ها هم می توانند بی نهایت خدمات به ما ارائه کنند، ساده ترین نمونه آن هم پنیر هایی بود که مادربزرگ هایمان در خانه مهیا می کردند بدون آنکه بدانند در فرایند تخمیر از یک باکتری زنده بهره برده اند.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید هر انسان زنده نزدیک به یک کیلوگرم باکتری حمل می کند و اتفاقا این باکتری ها بسیار مفید بوده و موجب تنظیم سیستم ایمنی بدن می شوند. البته این حجم از باکتری برای بدن نیاز است و ممکن است بر اثر استفاده از آنتی بیوتیک ها یا مجاورت مدام در برابر مواد بهداشتی و شوینده ها تعدادشان در بدن کم شود و تعادل بدن را بهم بریزد و ابتلا به بیماری هایی همچون MS، پارکینسون و آلزایمر را به دنبال دارد.

تقریبا از 50 سال پیش با مطالعه بر روی بدن انسان و تغییرات آب و هوایی و شیوه زندگی محصولات پروبیوتیک جایگاه خود را یافتند و با افزودن باکتری های مفید به محصولات غذایی خصوصا لبنیات و بعد ها به شکل مکمل های دارویی تلاش شد تا بخشی از این کمبود ها جبران شود. البته یک تفاوت عمده در مرف این دو نوع محصول وجود دارد، زیرا فراورده های غذایی پروبیوتیک را افراد سالم نیز می توانند مصرف کنند، اما مکمل های دارویی نیازمند دوز معین است و معمولا برای درمان بیماری های مربوط به دستگاه گوارش، مخاط دهان، دستگاه تنفس فوقانی، زخم معده در بزرگسالان و بچه ها استفاده می شود.

پروبیوتیک ها تنها مصرف انسانی ندارند، بلکه حیوانات نیز به آن نیازمندند و کشور ها برای بهبود کیفیت زندگی حیوانات و کاهش بیماری در پرورش اسب، آبزیان و استخر های پرورش میگو و ماهی، طیور، پرندگان و آبزیان زینتی، حیوانات خانگی و پرورش زنبور عسل استفاده می کنند.

مردم ایران هم یکی از مصرف کنندگان محصولات پروبیوتیک هستند، این محصولات در گذشته کاملا وارداتی بود، اما طی 10 سال گذشته اتفاقات خوشایندی در عرصه تولید آن رخ داده است. شرکت های دانش بنیان آستین بالا زدند و هم راستا با یکدیگر کار تولید را آغاز کردند، اما همچنان یک مافیای تجارت در کنار قوانین نصفه و نیمه راه ورود محصولات را به بازار بسته است. با وجود اینکه تولیدات داخل این ظرفیت را دارد که بازار داخلی را پوشش داده و حتی در برهه ای از زمان هم صادر شود.

وزارت صنعت و معدن که به واردات عجیب و غریب با تعرفه های عجیب تر مشهور است پس از پیگیری های فراوان شرکت های دانش بنیان بلاخره یک ردیف تعرفه برای پروبیوتیک باز کرد و نهایتا یک تعرفه 15 درصدی برای واردات این محصولات ایجاد کرد که خب عملا تاثیر چندانی در ممنوعیت ورود این محصول به کشور نداشته است.

البته این انتها کار شرکت های دانش بنیان نبوده است، با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ایجاد فضای مناسب کار با قوت ادامه پیدا کرده و شاهد تولید محصولات جدید پروبیوتیک هستیم. با همکاری وزارت بهداشت و معاونت علمی و به همت شرکت های دانش بنیان 4 محصول جدید روانه بازار خواهد شد و تا انتها سال نیز این رقم افزایش خواهد یافت که نویدبخش خودکفایی در این حوزه است البته به شرط آنکه در برخی حوزه ها خصوصا بخش دارو های دامی فضای مناسب برای تولید دارو فراهم شود.

بر اساس آمار تنها یک شرکت دانش بنیان تولید کننده محصولات پروبیوتیک توانسته با عرصه این این محصولات به بازار داخل کشور از خروج 410 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کند و با ورود سالانه 7 محصول جدید به بازار ظرفیت صادرات 40 میلیون دلار در سال را دارد. همین آمار از یک شرکت دانش بنیان نشان می دهد که حمایت از همه این مجموعه ها چه ثروت کلانی را به کشور تزریق خواهد کرد.

سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اعلام این خبر که تا انتها سال 98 سه خط تولید دیگر در حوزه تولید دارو های پروبیوتیک در پارک علم و فناوری پردیس افتتاح خواهد شد، اظهار کرد: ما در تولید دارو های انسانی مشکل زیادی نداریم، اما متاسفانه امروز در بحث واردات محصولات پروبیوتیک خصوصا در حوزه دام و طیور و بخش لبنیات وابستگی زیادی داریم.

البته ستاری این حوزه را بسیار بکر دانست و تاکید کرد: شرکت های دانش بنیان با همکاری صنایع غذایی به راحتی می توانند وارد عرصه شوند و لازم است این شرکت ها در بازار راه خود را به همین شکل ادامه دهند و شتاب دهنده ها نیز به این روند کمک کنند.

کار شرکت های دانش بنیان در حوزه دارو کمی سخت است، این شرکت ها باید راه سخت و طولانی را طی کنند تا محصولشان به دست مصرف کننده برسد؛ در این راستا پرتلاطم از دریافت استاندارد ها و مجوز های آزمایش حیوانی و انسانی که بگذریم به مسئله بودجه و سد واردات محصولات خارجی می رسیم. با توجه به این که ایران در منطقه ای حساس قرار گرفته و از سوی دیگر ظرفیت بسیار بالایی برای تولید محصولات جدید دارد با کمی حمایت در تولید شرکت های دانش بنیان علاوه بر تامین بازار داخل قطعا دروازه های صادرات محصولات دانش بنیان به کشور های همسایه نیز باز خواهد شد که ارزآوری و سود فراوانی برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.

منبع: خبرگزاری دانشجو

به "وقتی پروبیوتیک ها تنها برای یک شرکت 40 میلیون دلار ارزآوری دارند ، شرکت های دانش بنیان اسیر در هزارتوی واردات!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "وقتی پروبیوتیک ها تنها برای یک شرکت 40 میلیون دلار ارزآوری دارند ، شرکت های دانش بنیان اسیر در هزارتوی واردات!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید