فراوری زباله هر تهرانی دوبرابر نرم جهانی است
به گزارش وبلاگ نیک دل، رویداد بین المللی کلیماتون به عنوان یکی از مهم ترین رویدادهای بین المللی محیط زیست شهری است که هرساله در بیش از 100 شهر جهان به صورت همزمان برگزار می گردد.

وبلاگ نیک دل - پریسا امیرقاسم خانی: سال جاری این رویداد در 140کشور جهان ازجمله ایران برگزار گردید و برای نخستین بار شهرداری تهران به صورت مستقل آن را در ستاد سمن های شهر تهران برپا کرد. در رویداد کلیماتون تهران، حجت نظری عضو شورای شهر تهران، شینا انصاری مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار، علیرضا شریفی فرد معاون برنامه ریزی و توسعه شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران و بسیاری از فعالان محیط زیست و مدیران شهری حضور داشتند.
حجت نظری، عضو شورای شهر تهران، بابیان اینکه هر تهرانی دوبرابر نرم جهانی زباله فراوری می نماید، گفت: به عبارتی هر ایرانی بین 800 تا900گرم در روز زباله فراوری می نماید؛ درحالی که میانگین جهانی بین 400 تا 450گرم است.
او ادامه داد: کلیماتون مهم ترین رویداد بین المللی در حوزه محیط زیست است و ما اینجا جمع شدیم تا درباره راه هایی صحبت کنیم که منجر به کاهش فراوری پسماند در تهران می شود. این عضو شورای شهر تهران، گفت: شما بعد از بازدید از مرکز پسماند آرادکوه مشاهده می کنید، این میزان از فراوری پسماند چه بلایی بر سر محیط زیست شهرمان می آورد و این مسئله اتفاقی است که کمتر به آن پرداخته شده است.
حجت نظری با بیان اینکه به هر دلیلی در حوزه مدیریت پسماند موفقیت چندانی نداشته ایم، گفت: 2سال اخیر در ستاد توان افزایی براساس مطالبه سازمان های مردم نهاد کوشش نموده ایم بر مسئله پسماند تمرکز بیشتر داشته باشیم. جلسات متعدد برگزار کردیم و کارگروه مدیریت پسماند الکتریکی با تسهیل گری ستاد کلید خورده است.
نظری در سرانجام گفت: متأسفانه در شهری زندگی می کنیم که مصرف گرایی باعث شده بیشتر زمان ها فراوری پسماند شهر از مطلوب بودن فاصله بگیرد، ممکن است در مدیریت شهری هم قصورهایی باشد اما به هر حال همه باید کوشش کنیم از این شرایط فاصله بگیریم. مدیریت شهری می تواند به کاهش فراوری پسماند یاری کند تا ما شهر زیست پذیرتری را برای شهروندان ایجاد کنیم.
در ادامه شینا انصاری، مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار، ضمن تشکر از ستاد توان افزایی شهر تهران و سازمان مدیریت پسماند گفت: رویداد کلیماتون مبارزه با رویداد گرمایش زمین است.
او ادامه داد: از سال83 قانون جامع مدیریت پسماند و آیین نامه های اجرایی مختلف این حوزه در دولت وجود داشت، ولی امروز به دلایل عدیده ای این قوانین به نحو مطلوب اجرا نمی شود. بخشی از این عدم اجرا به ناآگاهی و بخشی به عدم ضمانت لازم قوانین بازمی شود.
انصاری اضافه کرد: در قانون مجازات اسلامی ماده688 آمده هر اقدامی که باعث آلودگی محیط زیست شود، جرم است. انصاری بی توجهی به سیاست های جرم زدایی، موضوع آموزش و مشارکت مردمی، عدم نظارت دقیق و کافی بر عملکرد دستگاه های فراوری پسماند، عدم تناسب جرم و مجازات فراورینمایندگان پسماندهای عادی مانند شهرک ها، عدم همکاری بین بخشی دستگاه های ذیربط، نارسایی قوانین حقوقی و... را از دیگر دلایل عدم کاهش پسماند برشمرد و اصلاح قوانین را احتیاج کار دانست.
او در سرانجام به استفاده از مشارکت های مردمی با رویکرد اقتصاد سبز و چرخشی تأکید کرد و گفت: شهرداری ها باید زیرساخت این مشارکت را فراهم نمایند.
علیرضا شریفی فرد، معاون برنامه ریزی و توسعه شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در این نشست، گفت: هم اکنون روزانه حدود 8000تن پسماند عادی شهری در تهران فراوری می شود که از این میزان بخش زباله شهری و خانگی به آرادکوه منتقل می شود که 5300تن است.
او ادامه داد: از 5300 تا 6000تن حاصل نظافت شهری است که ورودی آرادکوه را حدود 6هزار تن می رساند. 2000تن باقیمانده نیز برآورد پسماند خشکی است که در حال تفکیک از مبدأ و در مقصد انجام می شود.
معاون برنامه ریزی و توسعه شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران ادامه داد: سازمان مدیریت پسماند از سال90 از 2سازمان بازیافت و خدمات موتوری شکل گرفته است و عمده فعالیت پسماند در بازیافت انجام می شود. این تغییر نشان این است که در راستا رشد قرار داریم. به تدریج طی 2دهه شهرداری تهران به این نتیجه رسیده است که باید پسماند مدیریت شود. رویکرد فعلی سازمان پسماند شهرداری کاهش پسماند است. نکته قابل توجه در شرایط فعلی پسماند شهر با وجود مسائل و نواقص این است که در سطح بین المللی از شرایط آبرومندی برخوردار هستیم، ولی در مدیریت پسماند توسعه لازم را نداشته ایم.
شریفی فرد اضافه کرد: ما در این حوزه با 2 چالش اصلی مبدأ و مقصد روبه رو هستیم. در مبدأ متأسفانه به دلیل اجرای نامطلوب چهره نامطلوبی در تفکیک داشتیم و در مقصد مشکل محدودیت دفن گاه داریم. ما حتما باید به سمت کاهش پسماند برویم و در آینده باید به فکر صندلی جدید باشیم. شریفی فرد گفت: طرح جامع پسماند از سال گذشته تدوین و در خرداد سال آینده ارائه می شود.
منبع: همشهری آنلاین