82 میلیون ایرانی اندازه یک میلیارد و 300 میلیون نفر گاز مصرف می کنند
به گزارش وبلاگ نیک دل، تهران (پانا) - آمارهای اعلام شده از طریق شرکت ملی گاز بیانگر آن است که ایران 82 میلیون نفری برابر با چین یک میلیارد و 300 میلیون نفری، گاز مصرف می کند.
به گزارش اقتصاد آنلاین، ایران با 82 میلیون نفربه مقدار چین یک میلیارد و 300 میلیونی گاز مصرف می کند و آمارهای دیگر حاکی از آن است که مصرف گاز ایران با 12 کشور ثروتمند و سردسیر اروپا برابری می کند.
براین اساس نگاهی به مصرف کنندگان گاز ایران نشانگر آن است که بخش خانگی با 53 درصد بیشترین مقدار مصرف را به خود اختصاص داده است.
با این حال این فرایند در زمستان با تغییرات بیشتری روبرو می شود به طوری که در ابتدای ماه جاری مقدار مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده 521 میلیون مترمکعب، صنایع عمده 129 میلیون مترمکعب و نیروگاه ها نیز 98 میلیون مترمکعب بوده است.
این درحالی است که میانگین مصرف گاز در بخش خانگی در دی ماه سال گذشته به رقم بی سابقه 556 میلیون مترمکعب در روز رسیده بود اما به نظر می رسد که امسال طوفان مصرف زودتر از راه رسیده است و احتمالا مصرف بخش خانگی از سقف سال گذشته نیز فراتر خواهد رفت.
در نمودار زیر مصرف یک هفته ای گاز (از 17 تا 23 آبان) نمایش داده و با مدت مشابه آن در سال گذشته مقایسه شده به وضوح افزایش حدود 50 میلیون متر مکعبی در روز 23 آبان نسبت به روز مشابه سال قبل و حتی بیشتر از آن را در روزهای پیشین نشان می دهد.
سال گذشته مصرف روزانه گاز کشور از مرز 825 میلیون مترمکعب در روز عبور کرد که این رقم تقریباً سقف توان شرکت ملی گاز برای تأمین نیاز کشور بود.
این به معنای آن است که همه گاز تولیدی از میدان پارس جنوبی فعلاً برای گرمایش استفاده می شود.
در عین حال براساس آمار اعلامی وزارت نفت مقدار هدر رفت گاز کشور حدود 9 درصد یعنی رقمی در حدود 90 میلیون متر مکعب در روز برآورد می شود که به مقدار تولید دو فاز پارس جنوبی است.
نگاهی به عمده منابع تولید گاز ایران
منبع: مرکز مطالعات زنجیره ارزش (اعداد گرد شده اند)
نگاهی به ظرفیت پالایشگاه های گاز در کشور بیانگر آن است که تا به امروز ظرفیت نصب شده پالایشگاه های گاز کشور به بیش از 900 میلیون متر مکعب رسیده است.
با این حال از آنجا که همواره فاصله ای میان ظرفیت اسمی و تولید واقعی وجود دارد که به دلایلی چون استهلاک تجهیزات، اصطکاک تاسیسات ، تعمیرات واحدها و... رخ می دهد، نمی توان این مقدار را واقعی قلمداد کرد.
بنابراین همانگونه که مسئولان گازی کشور نیز بیان می کنند، ظرفیت واقعی تولید گاز کشور حدود 850 میلیون متر مکعب در روز است.
ایران با این حجم از ظرفیت نصب شده پالایشگاهی خود، در حال حاضر سومین تولیدکننده گاز در دنیا است. اما خبر بد آنکه رتبه چهارمین مصرف کننده دنیا را پس از آمریکا، روسیه و چین در اخیار دارد در حالی که هیچ کدام از این کشورها نه از لحاظ جمعیت و نه وسعت قابل مقایسه با ایران نیستند و همچنین در نیمه سرد دنیا قرار دارند در حالی که ایران در سرزمین چندان سردی نیست.
با این شرایط و همانگونه که در گزارشی های پیشین نیز به آن اشاره شده است، اکنون و با اتمام توسعه فازهای پارس جنوبی که نشان داد ایران دیگر منابع گازی جدیدی ندارد، نیاز مصرف گاز حتی از کل مقدار استخراج نیز فراتر رفته است .
جمعبندی آن که اکنون کار به جایی رسیده است که سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس درباره ناترازی گاز و محدود کردن سوخت تحویلی به نیروگاه ها که سبب خاموشی برق شده است، می گوید: مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران برنامه های خود را برای جلوگیری از قطعی گاز بیان کرد که از جمله این برنامه ها مذاکره با ترکمنستان و احیای قرارداد قبلی است تا از این طریق با واردات گاز از ترکمنستان گاز شرق و شمال شرق کشور را تامین کنند.
منبع: خبرگزاری پانا