طرز تهیه ماش پلو با کوفته قلقلی
به گزارش وبلاگ نیک دل، خبرنگارانـ پلو های مخلوط در سفره غذای ایرانی ها صندلی مخصوص به خود را دارند. باقالی پلو، کلم پلو، هویج پلو، شیرین پلو، لوبیا پلو، مرصع پلو و... از انواع پلو های مخلوطی هستند که در مهمانی ها هواداران خاص خود را دارند. ماش پلو یکی از انواع پلو های مخلوط است که به علت داشتن دانه ماش بسیار مقوی است و ارزش غذایی بالایی دارد.
ماش به تنهایی منبع غنی پروتئین است، از همین رو می توانید ماش پلو را به صورت دمی و بدون گوشت و مرغ تهیه کنید که در این صورت غذایی مناسب و کامل برای گیاه خواران محسوب می گردد. ماش پلو را می توانید با کوفته قلقلی، مرغ و یا ماهیچه و گوشت تهیه کنید. ما در ادامه این مطلب طرز تهیه ماش پلو همراه با کوفته قلقلی را با شما کاربران گرامی به اشتراک می گذاریم.
مواد لازم برای تهیه ماش پلو
برنج: 3 پیمانه
ماش: 1 پیمانه
گوشت چرخ نموده: 300 گرم
زعفران دم نموده: 2 قاشق غذاخوری
پیاز درشت: 1 عدد
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار لازم
روغن: به مقدار دلخواه
پیاز داغ: به مقدار دلخواه
نکات مربوط به مواد اولیه
نکات مربوط به ماش
ماش یکی از انواع حبوبات و بومی کشور هندوستان است؛ اما در سایر نقاط دنیا ازجمله در ایران هم کشت می گردد. ماش ارزش غذایی بسیار بالایی دارد، به طوری که در هر پیمانه از آن 16/3 گرم پروتئین موجود است و از این رو منبع غنی تأمین پروتئین برای گیاه خواران محسوب می گردد. ماش انواعی دارد که برخی از آن ها ممکن است سنگی باشد؛ یعنی در فرآیند پخت هرگز نمی پزد. اگر ماش مرغوب را نمی شناسید، بهتر است قبل از پخت غذا یک پیمانه از آن را جداگانه بپزید و امتحان کنید. اگر دانه ها بعد از پخت سنگی و سفت نبود، می توانید با خیال راحت برای پخت غذا از آن بهره ببرید.
نکات مربوط به گوشت چرخ نموده
معمولا وقتی صحبت از گوشت قرمز می گردد، بیشتر از مضرات آن گفته می گردد؛ اما همان طور که می دانید گوشت قرمز حاوی مقدار بالای پروتئین و برترین ماده غذایی برای تقویت ماهیچه ها و استحکام عضلانی بدن است. بعلاوه دارای مقدار قابل توجهی از امگا 3 و دارای منبع غنی از آهن است و برای پیشگیری از کم خونی بسیار موثر است. آهن از یک سو به ساخت هموگلوبین موجود در خون یاری می نماید و از سوی دیگر رسیدن اکسیژن به قلب و مغز را سرعت می بخشد. گوشت قرمز منبع بسیار خوبی از ویتامین های گروه B است. این گروه از ویتامین ها برای سوخت و ساز بهتر بدن ضروری هستند.
همان طور که ملاحظه می کنید گوشت قرمز ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. مهم این است که به مقدار مناسب مصرف گردد و مصرف 1 الی 2 بار در هفته برای بدن بسیار مفید است. اگر در تهیه گوشت چرخ نموده از گوشت گوسفند استفاده می کنید، این نکته را در نظر داشته باشید که گوشت گوسفند در فرآیند پخت آب می گردد؛ بنابراین باید مقدار کوفته ها را عظیم تر کنید. توصیه می کنیم برای تهیه کوفته قلقلی از گوشت چرخ نموده مخلوط گوساله و گوسفند بهره ببرید.
نکات مربوط به پیاز داغ
پیاز داغ عطر و طعم بسیار خوبی به غذا می دهد؛ اما نکته مهم این است که پیاز داغ باید کاملاً ریز و خشک باشد. برای داشتن یک پیاز داغ پودری و خشک پیاز را به صورت نازک برش بزنید؛ سپس در روغن فراوان که از قبل داغ شده است، سرخ کنید. به این نکته توجه داشته باشید که پیاز باید در روغن شناور باشد. بنابراین نباید حجم زیادی از پیاز را در یک مرحله اضافه کنید. بعد از اینکه پیاز سرخ شد، آن را روی توری قرار بدهید تا روغن اضافی آن کاملاً گرفته گردد. سپس روی سینی پهن کنید. دوباره که این فرآیند را انجام دادید، پیازهای جدیدی را که سرخ کردید، روی پیاز داغ های قبلی نریزید؛ چون باعث روغنی شدن قبلی ها می گردد. علاوه بر این باعث می گردد که پیازها حالت خمیری پیدا نمایند.
نکات مربوط به برنج
معمولا ماش پلو را به صورت کته تهیه می نمایند؛ ولی بهتر است برنج را آب کش کنید. برای این کار بعد از اینکه برنج را شستید، به آن آب گرم و نمک اضافه کنید و بگذارید برنج چند ساعت خیس بخورد. برنج باید حداقل 3 ساعت با نمک خیس بخورد تا کیفیت بهتری داشته باشد. سپس برای آب کش کردن برنج قابلمه ای را تا دو سوم از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید. نمک به آن اضافه کنید و وقتی آب جوش آمد، باید برنج را اضافه کنید. آبی را که به برنج اضافه شده و با آن خیس خورده بود، خالی کنید و برنج خیس خورده را داخل آب در حال جوش بریزید. حرارت برنج درحال جوشیدن نباید کم باشد و شعله گاز باید میانه رو به زیاد باشد. درب قابلمه را نگذارید و صبر کنید تا آب برنج دوباره به جوش بیاید.
وقتی آب برنج جوش آمد، چندبار با فاصله و البته بادقت برنج را هم بزنید تا دانه ها از هم باز گردد. حواس تان باشد برنج را خرد نکنید. تقریباً برنج حدود ده تا چهارده دقیقه باید بجوشد. البته زمان جوشیدن برنج بستگی به نوع برنج دارد. زمانی برنج برای آب کش کردن مناسب است که دانه های آن نرم گردد؛ ولی هنوز مغز آن ها سفت باشد. وقتی که دانه های برنج را امتحان کردید و برنج به مرحله آب کشی رسید، آن را داخل آب کش بریزید و اجازه بدهید آب برنج کاملاً گرفته گردد.
سپس روی برنج آب سرد بریزید تا پخت دانه ها متوقف گردد و همین طور نمک اضافی بین دانه های برنج بیرون برود تا برنج شور نگردد. اگر خواستید برنج بیشتر قد بکشد، وقتی برنج درحال جوشیدن است، یک استکان آب سرد به آن اضافه کنید. این باعث می گردد به برنج شوک وارد گردد و بیشتر قد بکشد. حواس تان باشد که برنج زیاد نجوشد. اگر تازه کار هستید، برنج را کمی زودتر بردارید. اگر برنج بیشتر از حد معمول بجوشد، خمیر می گردد و غذای شما خراب می گردد. اگر برنج را زودتر برداشته باشید و سفت شد، می توانید موقع پخت کمی آب به آن اضافه کنید. در هر صورت آب کش کردن برنج احتیاج به تجربه دارد. پس نگران نباشید و چندبار امتحان کنید تا به مرور زمان تجربه لازم را به دست آورید.
طرز تهیه ماش پلو با کوفته قلقلی
برای تهیه کوفته قلقلی ابتدا گوشت، پیاز رنده شده، فلفل سیاه، زردچوبه و نمک را کاملاً با دست ورز بدهید. اگر وقت دارید گوشت را در ظرف در بسته چند ساعت در یخچال استراحت بدهید. سپس کوفته ها را درست کنید. به این صورت که از گوشت به مقدار گردو بردارید و در دست تان فرم بدهید. سپس در ظرف مورد نظر چند قاشق روغن بریزید و روی حرارت میانه رو به بالا قرار دهید و اجازه دهید گوشت خودش را بگیرد. تا وقتی که گوشت خودش را نگرفته است، با قاشق هم نزدید. فقط هر از گاهی به یاری دسته تابه گوشت ها را جا به جا کنید که نسوزد. بعد از اینکه گوشت خودش را گرفت، حرارت را میانه کنید و اجازه دهید گوشت خوب سرخ گردد.
در این مرحله چون گوشت خودش را گرفته است، می توانید با قاشق آن را هم بزنید. وقتی گوشت خوب سرخ شد و پخت، کوفته قلقلی های شما آماده است. برای اینکه کوفته ها بپزد، به آن آب اضافه نکنید؛ چون گوشت آب می اندازد. پس اجازه بدهید با آب خودش بپزد. نکته مهم دیگر در فرآیند پخت گوشت این است که گاه وقتی پیاز را رنده می نمایند، کاملاً آب آن را می گیرند و اصطلاحاً فقط تفاله های پیاز را به گوشت اضافه می نمایند. اگر این کار را انجام بدهید، بعد از پخت با این مشکل روبرو می شوید که گوشت بوی زهم می دهد. پس نباید آب پیاز را کامل بگیرید. وقتی پیاز را رنده کردید، چند دقیقه آن را کنار بگذارید و فقط آبی را که از پیاز جدا می گردد، بگیرید. بقیه پیاز را به گوشت اضافه کنید. اصلاً احتیاجی به فشار دادن پیاز و گرفتن تمام آب آن نیست.
در مرحله بعد ماش را بشویید و همراه با آب، کمی نمک و زردچوبه روی اجاق گاز بگذارید تا جوش بیاید؛ سپس شعله اجاق را کم کنید و صبر کنید تا ماش کم کم بپزد. حالا برنج را آبکش کنید. ته قابلمه ته دیگ مورد نظرتان را بگذارید و برنج و ماش پخته را به صورت لایه لایه توی قابلمه بریزید و سپس دم کنی بگذارید تا برنج دم بکشد. قبل از اینکه برنج را بکشید، کمی کره آب شده و زعفران روی برنج بریزید؛ سپس با کفگیر برنج را زیر و کنید تا خوب مخلوط گردد و بعد توی دیس سرو کنید. کوفته قلقلی های آماده شده را دور دیس بچینید و روی پلو را با پیاز داغ تزیین کنید. این غذا را می توانید همراه با سالاد شیرازی، ماست، ترشی یا سبزی خوردن میل کنید. نوش جان
منبع: فرارو