خطرات مصرف بلند مدت روغن ماهی و روغن تخم آفتابگردان

به گزارش وبلاگ نیک دل، روغن ماهی، به علت مزایای سلامتی فراوان که معمولا در اینترنت و مجلات از آن یاد شده است، بسیار شناخته شده است. اما تحقیقات نو نشان می دهد که مصرف بلند مدت روغن ماهی و روغن تخمه آفتابگردان ممکن است خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهد.

خطرات مصرف بلند مدت روغن ماهی و روغن تخم آفتابگردان

دانشمندان با آزمایش بر روی موش ها دریافتند که مصرف طولانی مدت روغن ماهی و آفتابگردان منجر به تغییراتی در کبد می گردد و آن را نسبت به استاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) آسیب پذیر می نماید. NASH یک فرم جدی تر بیماری کبد چرب غیر الکلی یا NAFLD (که بر اثر مصرف الکل نباشد) است.

بر اساس تخمین دانشمندان، حدود 20 درصد افرادی که دچار NAFLD هستند، بعلاوه مبتلا به NASH نیز می باشند و این شرایط با افزایش سن بدتر می گردد.

NASH با بوجود آمدن چربی در کبد معین می گردد و علت آن ربطی به مصرف الکل، التهاب و آسیب سلولی در کبد ندارد. آسیبی که در بیماری NASHبه کبد وارد می گردد می تواند ریسک ابتلا به سیروز کبد (التهاب شدید کبد) و سرطان کبد را افزایش دهد.

بعضی از عوامل خطر اصلی برای NASH می تواند شامل اضافه وزن و چاقی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت نوع 2 باشد که رژیم غذایی بد و نامناسب نیز می توانند بر تشدید این عوامل تاثیر گذار باشند.

چگونه برنامه های غذایی چرب بر کبد ما تاثیر می گذارند؟

دانشمندان در رابطه بین رژیم غذایی و بیماری NASH متوجه شدند که نوع چربی هایی که مصرف می کنیم می توانند نقش مهمی در ریسک ابتلا به شرایط کبد چرب را بازی نمایند.

بدین منظور آنها تاثیرات انواع مختلف روغن ها شامل روغن آفتابگردان، روغن ماهی و روغن زیتون را بر روی کبد موش ها آزمایش کردند. آنها می خواستند دریابند که مصرف طولانی مدت این چربی ها چه تاثیراتی بر روی کبد و بعلاوه فیبروسیس کبدی(یا زخم کبد) ، استرس اکسیداتیو (عدم تعادل رادیکال های آزاد و پیروزی آنها بر دفاع آنتی اکسیدانی بدن) و طول تلومر ها می گذارد. تلومر ها کلاهک هایی در انتهای هر رشته DNA هستند که از کروموزوم های ما محافظت می نمایند. هرچقدر طول تلومر های بدن ما کوتاه تر گردد، آسیب بیشتری به سلول ها بدن ما وارد می گردد.

محققان نشان دادند که کاهش طول تلومرها باعث پیری سریع تر سلول ها و بیماری های مرتبط با پیری می گردد. بعلاوه تلومرهای با طول بیش از حد نرمال بلندتر نیز می توانند ریسک سرطان را بالا ببرند.

روغن زیتون برترین چربی برای سلامتی کبد

محققان نه تنها دریافتند که با افزایش سن، چربی کبد افزایش می یابد، بلکه بعلاوه دریافتند نوع چربی که در کبد فراوری می گردد به نوع چربی که می خوریم بستگی دارد.

مطالعه و آزمایش بر روی موش ها نشان داد که روغن ماهی و روغن تخمه آفتابگردان بر روی سلامتی کبد تاثیر منفی می گذارند.

معین شد که مصرف بلند مدت روغن آفتابگردان باعث فیبروسیس کبد می گردد و ساختار کبد را تغییر می دهد. این امر منجر به بعضی تغییرات در ژن و افزایش اکسیداتیو در سلول های کبد می گردد.

بعلاوه موش هایی که برای مدت طولانی روغن ماهی مصرف کردند، اکسیداتیو سلولی مربوط به افزایش سن در آنها بالا رفته بود و فعالیت زنجیره انتقال الکترونی در میتوکندری (نیروگاه اصلی سلول) آنها کاهش یافته بود که باعث نقض و مشکل در عملکرد سلول ها می گردد. بعلاوه معین شد روغن ماهی بر روی طول تلومر های تاثیر می گذارد. روغن زیتون با اینحال معین شد که صدمه کمتری نسبت به دو روغن دیگر بر روی کبد می گذارد.

تیم محقق گفتند: یافته های ما نشان داد که روغن زیتون طبیعی و خالص برترین نوع چربی برای سلامتی کبد است.

*مصرف بلند مدت روغن ماهی و تخمه آفتابگردان، کبد را به بیماری استاتو هپاتیت غیر الکلی یا NASH حساس می نماید. یک بیماری بسیار جدی که به عنوان یک کاتالیزگر و تسریع دهنده برای انواع مختلف بیماری های کبد مانند سیروز (لتهاب شدید کبد) و سرطان کبد عمل می نماید*

منبع: فوت و فن / medicalnewstoday.com

به "خطرات مصرف بلند مدت روغن ماهی و روغن تخم آفتابگردان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خطرات مصرف بلند مدت روغن ماهی و روغن تخم آفتابگردان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید